İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), mevsimlik tarım işlerinin yoğunlaştığı aylardan ağustosta, 19 çocuk işçinin, iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini tespit etti.
İSİG'in yazılı ve görsel medyada yayınlanan haberler ile kendisine ulaştırılan kayıtlardan elde ettiği verilere göre, ağustosta yaşamını kaybeden 147 işçiden 19'unu çocuk işçiler oluşturdu.
HASIR ALTI EDİLİYOR
İSİG tarafından yayınlanan raporda, işçi ölümleri içinde önemli bir payı çocuk işçi ölümlerinin oluşturduğuna dikkat çekildi. Raporda, "Sermaye, ucuz emek gücü ihtiyacını tarımda, sanayide ve hizmetler sektöründe çocuk işçilerden karşılıyor. Düşük ücret, sigortasız çalışma, katı iş hiyerarşisi içinde ezilme çocuk işçiliğin çalışma koşullarından bazıları. Yine ülkemizde her ay sessiz sedasız onlarca çocuk işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor ama iktidar yaşananları hasıraltı etmek istiyor" denildi.
AĞIRLIKLI TARIM İŞÇİSİ
Ağustos ayında çalışırken ya da iş yolunda yaşamını yitiren 19 çocuk işçinin ağırlıklı bölümünü, yaz aylarında yoğunluğu artan mevsimlik tarım işçilerinin oluşturduğu gözlemlendi.
BAKANLIK YANILTIYOR!
"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve SGK çocuk işçi ölümlerini saklamaktan vazgeçsin ve yaşanan gerçekliği kamuoyuna yansıtsın" diyen İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2012 yılında 745 işçinin öldüğünü açıklayarak basını yanılttığını vurguladı. İSİG, gerçekte yıllık rakamların bin 500’ü geçtiğini vurguladı.
***
İşçi çocuklardan biri 6 yaşındaydı
Ağustos ayında tespit edilebilen çocuk işçi ölümleri şöyle:
Esma (9) ve Şifa (7) Bağcı - Çiftçi - Konya
Rabia (17) ve Ayşe (16) Cirik - Mevsimlik tarım işçisi - Adana
İbrahim Yavuz (17) - Mevsimlik tarım işçisi - Giresun
Ş.Ü. (17) - Çoban - Bingöl
Sabri D. (17) - TİGEM işletmesinde çoban - Ankara
Hüseyin (12) ve Yasin (6) Çelik - Mevsimlik tarım işçisi - Kırıkkale
Muratcan Turan (15) - Damacana su servisi işçisi - Kocaeli
Ferhat İridağ (16) - Maden işçisi - Kayseri
Volkan Özpamuk (17) - İletişim firmasında işçi - Manisa
Mahir Aytaç (16) - Berber çırağı - Adana
Gökhan Kayalıoğlu (16) - Gübre toptancısında işçi - Aydın
Deniz Esen (16) - Kentpark AVM işçisi - Ankara
Bayram Süzel (17) - Berber çırağı - Antalya
Mustafa Tomay (15) - Halk pazarında işçi - Muğla
Abdülkerim Karadöl (16) - Metal işçisi - Kahramanmaraş
İbrahim Kara (17) - İnşaat işçisi - Manisa
***
Maden ocaklarında dokuz can yitirildi
DİSK Dev Maden-Sen ağustos ayında madenlerdeki iş kazaları raporunu açıkladı. Dev Maden-Sen’in raporuna göre ağustos ayında madenlerde meydana gelen iş kazalarında 9 madenci hayatını kaybederken 6 madenci de yaralandı. Dev Maden-Sen, maden işkolundaki iş kazalarının “seri iş cinayetlerine” dönüştüğünü belirterek başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri olmak üzere tüm sorumluları bu gidişe “dur” demeye çağırdı.
Dev Maden-Sen açıklamasını, kazalarda yaşamını yitirenlerin ailelerine baş sağlığı dileyerek ve tedavisi süren madencilere acil şifalar dileyerek sonlandırdı. Ağustos ayında madenlerde meydana gelen ölümlü iş kazaları:
1 Ağustos 2013 – Manisa Soma’da meydana gelen iş kazasında Ahmet Türk (33) yaşamını yitirdi.
1 Ağustos 2013 - Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde, kum ocağında çalışan M.Y. göle düşerek hayatını kaybetti.
4 Ağustos 2013 – Elazığ Alacakaya’da krom ocağında meydana gelen göçükte Mehmet Çetin yaşamını yitirdi.
5 Ağustos 2013 - Sakarya’nın Gevye ilçesi’nde meydana gelen patlamada, İsmail Fethi Tandoğan (43) yaşamını yitirdi.
15 Ağustos 2013 - Adıyaman’da mermer ocağında Gaffar Çil (35) hayatına kaybetti.
17 Ağustos 2013 – Elazığ Alacakaya’da krom ocağında Hasan Ünlü öldü.
19 Ağustos 2013 - Bilecik’in Yenipazar ilçesinde mermer ocağında meydana gelen patlamada Mustafa Arslan (37) öldü.
25 Ağustos 2013 - Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde maden işletmesinde Ferhat İridağ (16), kamyonun altında kalarak can verdi.
birgün
habere ulaştığım kaynak:
http://cekirdekcocuk.blogspot.com/p/blog-page_28.html
Ve site hakkında:

Merhabalar,
Gönül rahatlığıyla veriyoruz selamımızı çünkü gördük, çocuk haklarına duyarlı insanların çocuk gündemine olan ilgisini ve katmak istediklerini. Bizler de Çekirdek Çocuk olarak yola çıkalı çok değil birkaç ay oldu. Fakat bu kısa sayılabilecek zamanda dahi 'küçük' gündemler olarak görülen çocuk odaklı haberlerin, makalelerin ilgiyle takip edilmesi var olan umudumuzu arttırdı. 'Sosyal medya' olarak tariflenen ortamların büyüsü herkesi sarmışken ilgiyle takip edilmemiz ne kadar olağan dışı olmasa da ulaşabildiğimiz insanlarda çocuk merkezli bakış açısı oluşturmaya başladığımızın farkındayız. Yola çıkarken söylediğimiz gibi, ne yazınların paylaşılması ne de sınırlı bir çevrede algı yaratması tek başına hedefimiz değil.
Türkiye'de ve dünyada çocuk emeğinin, bedeninin, yaşamının piyasaya sunulduğu, gerçeklikten koparılarak sanal gündemler haline getirildiğinin farkındayız. Mücadeleler tarihinden öğrendik ki mücadele etmediğimiz hiçbir hakkımızı kazanamayız. Ajitasyonun pratik olmadan anlamsız olduğunu biliyoruz onun içindir ki buradan söylediğimiz, çapını aşan hiçbir şeyin karşılığı yok. Fakat çocuk çalışmalarıyla ilgilenen, emek harcayan, emek harcamak isteyen insanlar için ön açıcı bir pratiğin oluşturulmasının da hepimiz açısından değerli olduğunu biliyoruz.
Amacımız çocuk çalışmalarıyla ilgilenen insanların, kurumların faydalanabilecekleri materyallerin, haberlerin, makalelerin ulaşılabilir olması. Bu konuda şimdiye kadar olanaklar ölçüsünde gerçekleştirdiğimiz çalışmalarımıza emek vermek isteyen herkesi üretmeye, ürettiğini paylaşmaya çağırıyoruz. İlk aklımıza gelenleri birkaç başlıkta toparladık:
-Çocuk hakları, çocuk dostu medya, çocuk işçilik, çocuk gelinlik, çocuk istismarı gibi konularda propaganda amaçlı afiş, video, film-kısa film-belgesel, şarkı gibi görsel ve işitsel materyallerin hazırlanması ya da var olanların önerilmesi, temin edilmesi,
-Çocuk kitapları, çocuk şarkıları, filmler gibi öneriler,
-Yazılı bilgi, belge, haber, rapor, anket hazırlanması ya da var olan materyallerin ulaştırılması,
-Çocuklarla birebir çalışma olanağı olanların çocuklardan gündemli yazılar, fotoğraflar, haberler alması ve ulaştırması,
-Kullandığımız internet ağlarında makalelerin paylaşılması, önerilmesi,
-Farklı dillerden çocuk odaklı makalelerin çevirilerinin yapılması,
-Sitemize süreli yazılar yazmak,
Şimdilik aklımıza gelenler bunlar, eklemek istedikleriniz ya da katkı sunmak istedikleriniz için iletişim mailimiz:

bencekirdekcocuk@gmail.com
Çekirdek Çocuk sitesi yenilenerek daha kullanışlı ve zengin içeriğiyle yakında karşımızda olacak.
Tekrar görüşmek üzere,
Sevgiler.
Çekirdek Çocuk